Salad with Japanese Sesame Dressing – Salat mit jap. Sesam Dressing

Japanisches Dressing aus Sesam und Mayonese mit Tomaten-Radieschen-Gurken-Tofu-Avocado Salat. Deutsche Rezepterklärung nach der Englischen.

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[ENG]

Japanese cuisine is usually extremely healthy. However, when I lived in Japan I couldn’t escape mayonnaise in many restaurants. The even sell they own “Japanese mayonnaise”. The most commonly use of mayonnaise is with fried food, Okonomiyaki (Japanese “pancakes”) and Sushi. Because of health reasons, I tried to avoid eating mayonnaise as much as possible, but at some point, I gave up and never regretted it.  Now I can’t get enough of it and this sesame-mayonnaise salad dressing is maybe my second favorite use of mayonnaise in the Japanese cuisine.

To have an even more authentic experience, try using Japanese mayonnaise. Many Asian supermarkets sell this product.

If I can’t find silken Tofu, I like adding mozzarella.

Ingredients Amount Tips
Small Cucumber 1
Tomatoes 5
Radish (small red one) 1 bunch
Avocado 1
Silken Tofu 1 pack Or mozzarella
Mayonnaise 4 Tbsp. Or Japanese mayonnaise
Sesame Oil 5 drops Korean or Japanese sesame oil
Sugar 1 Tbsp.
Soy Sauce 1 Tbsp.
Mirin (OP) 1 tsp Optional
Lemon Juice (OP) 1 tsp Optional
Rice vinegar 1 tsp Sushi Su
White Sesame seeds 1 Tbsp.

Directions:

  1. Remove the green part of the radish, wash it and cut the top and bottom part. Then cut in thin slices.DSC_0037_1
  1. Wash the cucumber and the tomatoes. Cut Tomatoes and cucumber to your liking.
  1. Roast sesame seeds in pan and then grind them.
  1. Add the grinded sesame seeds with mayonnaise, sugar, soy sauce, mirin, lemon juice, rice vinegar and sesame oil in a bowl and mix everything. Add more sugar or vinegar to your liking.DSC_0989kom
  1. Peel and dice avocado.
  1. Add the vegetables in a bowl with 70% of the sauce and mix well.
  1. Remove all the water from the tofu with a sieve and kitchen paper. Dice the Tofu and add carefully to the bowl. Silken Tofu is a very delicate product and can break soon. Add the rest of the mayonnaise mix to the bowl and enjoy the salad with fish or meat.

 

 


 

[DEU]

Die japanische Küche ist bekannt für die Verwendung von viel Gemüse, Fisch und nicht vielen fettigen Produkten. Es gibt jedoch eine Zutat, der man in Japan nicht entkommen kann: Mayonnaise. Es gibt sogar eine „japanische“ Mayonnaise, die sich geschmacklich von deutschen Sorten unterscheidet. In Deutschland kann man sie in vielen Asia Märkten kaufen. Mayonnaise wird vor allen verwendet für Pizza, Okonomiyaki (japanische Pfannkuchen), frittierte Produkte und Sushi. Auch ich bin auf den Geschmack gekommen in Japan und das heutige Sesam-Mayonnaise Dressing ist gehört zu meiner zweit liebsten Verwendung von japanischer Mayonnaise.

Wenn ich kein Seidentofu finden kann, verwende ich Mozzarella.

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Zutaten Menge Tipps
Landgurke 1
Tomaten 5 (Mittelgroße)
Radieschen 1 Bund
Reife Avocado 1
Tofu (Seidentofu) 1 Packung Mozzarella
Mayonnaise 4 EL Jap. Mayonnaise
Sesam Öl 5 Tropfen Koreanisches oder Japanisches
Zucker 1 El
Soja Soße 1 EL
Mirin (OP) 1 tl Optional
Zitronensaft (OP) 1 tl Optional
Reis Essig (Sushi Su) 1 tl
Weiße Sesamkörner 1 El (gehäuft)

Zubereitung:

  1. Radieschen vom Grün trennen, waschen und in dünne Scheiben schneiden. (Ca. 3 mm)DSC_0037_1
  1. Landgurken und Tomaten waschen. Tomaten und Gurken nach Belieben schneiden.
  1. Sesamkörner in einer Pfanne ohne Öl rösten und dann in einem Mörser stampfen.
  1. Sesamkörner in einer Schale mit Mayonnaise, Zucker, Sojasoße, Mirin, Zitronensaft, Reis Essig und Sesam Öl mischen. Nach Geschmack mit Zucker oder Essig abschmecken.DSC_0994kom
  1. Avocado schälen und in Würfel schneiden.
  1. Das Gemüse in einer großen Schale mit 70 % der Soße vermischen.
  1. Tofu aus der Verpackung nehmen. Wenn der Tofu im Wasser eingelegt ist, Wasser abgießen und vorsichtig abtupfen. Vorsicht. Seidentofu zerfällt schnell. Tofu auf den Salat legen und die restliche Soße drübergießen.

 

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