Red wine plums – Rotweinpflaumen

DSC_0228_1

[ENG]

My first sweet recipe: Red Wine Plums. Later summer is the perfect time for this dish, when the trees are full with sweet plums. I like to serve it with vanilla ice cream or yogurt and finish the dessert with some chocolate sprinkles. If you like sweet desserts adjust the amount of sugar to your liking.

Ingredients Amount Tips
Fresh plums 250 g
Red wine 50 ml
Cinnamon 3 Tbsp
Brown sugar 25 g Or white sugar
Plum wine/ port wine (OP) 3 Tbsp Optional
Vanilla bean 1
Star anise 2

Directions:

  1. Wash the plums, cut them in halves and pit them.
  2. Add sugar and cinnamon in a frying pan and heat it up until it starts caramelizing.
  3. Add the plums when the sugar becomes liquid.
  4. Deglaze with wine and let it boil on low heat. Finish the dessert with port wine/ plum wine, star anise and vanilla bean.

[DEU]

Mein erstes süßes Rezept: Rotweinpflaumen. Wenn die Pflaumen im Spätsommer reif am Baum hängen, passt dieses Gericht wunderbar mit Vanilleeis oder Jogurt. Verfeinert mit ein paar Schokostreuseln kann man ein tolles Dessert zaubern. Die Zuckerangebe im Rezept kann nach Belieben geändert werden.

Zutaten Menge Tipps
Pflaumen 250 g
Rotwein 50 ml
Zimt 3 EL
Brauner Zucker 25 g Oder weißen Zucker
Portwein/Pflaumenwein (OP) 3 EL Optional
Vanilleschote 1
Sternanis 2

Zubereitung:

  1. Pflaumen waschen, halbieren und entkernen.DSC_0228_1
  2. In einer Pfanne Zucker und Zimt karamellisieren lassen.
  3. Wenn der Zucker flüssig geworden ist, die Pflaumen hinzufügen.
  4. Mit Wein ablöschen und bei niedriger Hitze einkochen lassen. Mit Vanilleschote und Pflaumenwein bzw. Portwein verfeinern.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s